Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Timelines

Οι χρονογραμμές είναι εξαιρετικά εργαλεία για το μάθημα της ιστορίας και όχι μόνο, προσφέροντας αρκετές δυνατότητες συνεργατικής δημιουργίας τους από τους μαθητές μας. Μια ιστοσελίδα που μας βοηθάει στην κατασκευή τους είναι το Timerime. Απαιτεί δημιουργία λογαριασμού και μας δίνει όμορφες χρονογραμμές με εικόνες αλλά και βίντεο, οι οποίες εξάγονται σε flash για να τις ενσωματώσουμε στο ιστολόγιό μας. Η ιστοσελίδα dipity επίσης προσφέρει ένα εύκολο και λειτουργικό περιβάλλον δημιουργίας  χρονογραμμών με αρκετές δυνατότητες. Τέλος μια ακόμη ιστοσελίδα είναι η classtools, η οποία βέβαια μας δίνει και πολλές άλλες flash εφαρμογές. Καλή δουλειά!

Σημείωση: Την ίδια εργασία μπορούμε να κάνουμε και στο λογιστικό φύλλο Excell. Κοιτάξτε τα ακόλουθα:

http://www.4shared.com/document/RWKcjA5A/Excel-Timeline-Template.html
http://www.4shared.com/document/Ga5an_4R/Grades-Timeline.html
http://www.4shared.com/document/aSw5OgNI/1789.html


Πίνακας ανακοινώσεων


http://www.stixy.com/ : Στην ιστοσελίδα αυτή έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν πίνακα με κείμενα, σημειώσεις, αρχεία, εικόνες και μάλιστα συνεργατικά. Μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να ενημερώσετε τους μαθητές σας, για να τους καλέσετε να οργανώσετε μαζί ένα πρότζεκτ, για να δημιουργήσουν τα παιδιά έναν δικό τους πίνακα , γενικά όρεξη να υπάρχει!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Collaborating writing

On line περιβάλλοντα που προσφέρουν τη δυνατότητα της συνεργασίας στη διαδικασία παραγωγής γραπτών κειμένων υπάρχουν αρκετά. Τόσο το google docs, όσο και το zoho προσφέρουν αρκετές δυνατότητες, όμως πρέπει να έχουμε εγγραφεί ως χρήστες για να τις χρησιμοποιήσουμε. Στο διαδίκτυο πάντως μπορούμε να αξιοποιήσουμε εργαλεία συνεργατικής γραφής που δεν απαιτούν εγγραφή, κάτι που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, αν θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στη διδακτική πράξη. Το Entri, το TitanPad, το Primarypad και το Etherpad είναι τα εργαλεία τα οποία δίνουν ένα άλλο περιεχόμενο στη διαδικασία της γραφής, καθώς το κείμενο σχηματίζεται μπροστά στα μάτια μας με τις παρεμβάσεις όλων όσοι συμμετέχουν. Από τα τρία αυτά περιβάλλοντα περισσότερο χρήσιμο μου φάνηκε το Titanpad. Σε σχέση με το Entri δεν έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με λογαριασμό Twitter και ορισμένες επιπλέον δυνατότητες μορφοποίησης που έχει το Primarypad. όμως έιναι εξαιρετικά εύχρηστο και φιλικό προσφέροντας μια πραγματικά αρχαιολογική προσέγγιση της δημιουργίας του κειμένου με το Timeslider.

Πώς δουλεύει; Ξεκινούμε δημιουργώντας με την επιλογή «create public pad», ένα έγγραφο κειμένου, πληκτρολογούμε το όνομά μας και προσκαλούμε τους συνεργάτες μας στη συγγραφή. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: Μέσω του συνδέσμου που δημιουργείται προς το κείμενό μας από το πρόγραμμα ή με κανονική πρόσκληση με μήνυμα που στέλνεται με email στα πρόσωπα που επιθυμούμε.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η υπογράμμιση με διαφορετικό χρωματισμό των αλλαγών που γίνονται στο κείμενο ανάλογα με το χρήστη ο οποίος τις πραγματοποιεί.
Εκπαιδευτικές εφαρμογές: 1. Δημιουργία ιστορίας με συνεργατικό τρόπο. Ένας μαθητής ξεκινάει να γράψει μια ιστορία, ακολουθέι ένας άλλος ο οποίος προσθέτει μαι σειρά ή και μια παράγραφο και συνεχίζεται μέχρι να συμμετάσχουν όλοι και να ολοκληρωθεί η ιστορία.
2. Δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να διορθώνουν προτάσεις ή παραγράφους που δημιουργούν συμμαθητές τους. Με συνώνυμε λέξεις, με επιρρηματικούς προσδιορισμούς, με αλλαγές στους χρόνυος των ρημάτων ή στη δομή των παραγράφων. Ο εκπαιδευτικός συμμετέχει ενεργά παρέχοντας συμβουλές και παρεμβαίνοντας και ο ίδιος στη διαδικασία
3. Δημιουργούμε ρόλους όπως του Δημάρχου, του επιστήμονα ή του Διευθυντή του σχολείου και αναλαμβάνει αυτός ή η ομάδα που έχει τον αντίστοιχο ρόλο να απαντήσει στα ερω΄τηματα που του θέτουν οι συμμαθητές του, ατομικά ή σε ομάδες. Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη ιδιαίτερα με παιδιά που έχουν χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης αλλά και για προετοιμασία επιχειρημάτων πριν την συγγραφή ενός δοκιμίου.
4. Συγγραφή κειμένου από την τάξη χωρισμένη σε ομάδες με αφετηρία την προβολή ενός βίντεο από το youtube.